Ook dit jaar behoudt vastgoed zijn standvastige en inflatiebestendige karakter. Waar men enkele jaren geleden nog een lichte prijsdaling voorspelde voor de Belgische vastgoedmarkt, tonen de vaststellingen nu dat de prijzen sinds 2015 enkel stijgen. En dat is goed nieuws voor wie op zoek is naar een rendabele, veilige investering die zowel op korte als op lange termijn heel wat opbrengt.

De eerste zes maanden van 2018 werd bij de notarissen een prijsstijging genoteerd van 3,9% voor huizen ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. De prijs van appartementen daarentegen stegen wat minder, namelijk 2,8%. Hou daarbij de inflatie van 1,7% in acht, en men merkt op dat vastgoed nog maar eens z’n waardevastheid bewijst. Het enige minpunt was dat er in de tweede helft van 2018 (tot dusver) een volumedaling van 1,5% werd genoteerd, maar in de eerste helft werd er dan weer wel een absoluut record behaald. Reken hierbij ook nog ‘s de volumes die uitgesteld werden omwille van de hervorming van de registratierechten en men weet dat er wellicht nog een inhaalbeweging aankomt. Geschat wordt hierbij dat er een stijging van 0,5% komt op jaarbasis en dat de prijzen volgend jaar tussen de 2,5 en 3,5% zullen stijgen.

9 redenen om nu te investeren

1 - De lage rente

De hypotheekrente nam sinds de jaren 80 een serieuze duik van 14% naar 2%, en vandaag de dag soms zelfs dicht bij 1%. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij werkgeversorganisatie Voka, stelt dat enkel een rentestijging de groei van de vastgoedmarkt echt kan afremmen, maar schat de kans dat dat gebeurt niet hoog in. Dat de rente gradueel zal stijgen de komende jaren staat volgens econoom Steven Trypsteen van ING België als een paal boven water, ook wegens het einde van opkoopprogramma van de ECB.

2 - Sterke economie

De economie groeit tegenwoordig met 1,6%, met ook een serieuze groei van 200.000 jobs onder de huidige regering. Het logische gevolg hiervan is een stijging van de gemiddelde koopkracht. Postdoctoraal researcher bij de KU Leuven, Sven Damen, stelt dat de inkomensstijging in aanzienlijke mate de groei van de vastgoedmarkt bepaalt.

3 - Groeiende bevolking

Volgens het Federaal Planbureau komen er tegen 2030 heel wat huishoudens bij, namelijk 330.000. De gezinnen worden alsmaar kleiner en er zijn ook steeds meer singles op alle leeftijden. "Ook de immigratie ondersteunt onze vastgoedmarkt", stelt Johan Albrecht van Itinera. KBC-econoom Johan Van Gompel waarschuwt hierbij wel dat het aantal woningen in België de demografische groei momenteel wel overstijgt.

4 - Fiscale onzekerheid

De verlaging van de registratiebelasting in Vlaanderen wordt door het vastgoedpanel van De Tijd goed onthaald. Het effect ervan op de prijzen valt echter nog niet direct in te schatten. De verlaging heeft alleszins voor meer toegankelijkheid gezorgd. 2 op 3 leden van het panel schatten wel dat de fiscale druk op vastgoed zal toenemen in de toekomst. De experts vrezen voornamelijk voor een reële huurinkomstenbelasting, maar stellen ook dat de verkiezingen ervoor zorgen dat een concrete belastingsverhoging pas na mei 2019 ingevoerd zal worden.

5 - Oudere kopers

Jongeren hebben het alsmaar moeilijker om een eigen woning te kopen. Enerzijds is dit te wijten aan de prijsstijgingen, anderzijds aan de strengere voorwaarden die de banken opleggen. De gemiddelde leeftijd waarop we een huis kopen steeg zo op tien jaar tijd van 31 jaar naar 37 jaar. Het netto-inkomen steeg in die periode dan ook slechts 13%, wat natuurlijk niet bevorderlijk is.

6 - Sleutel-op-de-deur is populair

Instapklare woningen zijn geliefder dan woningen waarin veel gerenoveerd moet worden. Ook investeerders kiezen vaker voor instapklaar. Daarom zullen de prijzen in dat segment sneller stijgen, volgens de experts ongeveer 2,7%, 0,7% meer dan zwaar te renoveren huizen. Bij appartementen is er dan weer weinig of geen verschil.

7 - Stop van de stadsvlucht

Ook in de steden verwacht men een prijsstijging door een groeiende populariteit. Vlamingen trekken dus niet langer met z’n allen weg uit de steden. Men noteert zelfs opnieuw een positief migratiesaldo in steden zoals Mechelen en Roeselare ten opzichte van de buurtgemeentes.

8 - Verdeelde mening over betonstop

Waar het ene panellid de betonstop als een positieve impuls voor stadsvernieuwing en renovatiemarkt ziet, waarschuwt de andere voor een prijsstijging van zowel bouwgrond als de volledige immobiliënmarkt. Anderen verwachten dan weer dat de prijzen in centrumsteden aanzienlijk zullen stijgen t.o.v. prijzen buiten de stad.

9 - Geen euforie

Het panel stelt dat rente en fiscaliteit op middellange termijn eerder zullen verslechteren dan verbeteren. Volgens hen beperkt dit het groeipotentieel aanzienlijk. Zij schatten een stijging van 1,8 en 1,9% voor respectievelijk huizen en appartementen.

De prijsstijgingen voor zijn, meerwaarde creëren en een interessante aftrekpost genereren ? Investeer dan nu in vastgoed met uw onderneming!

Vastgoed aankopen met uw onderneming is natuurlijk meer dan enkel een interessante aftrekpost. Kiest u een vastgoedproject volgens de regels van de kunst, kan het uw onderneming ook heel wat opbrengen. Denk maar aan kapitaalverhoging dankzij maandelijkse huurinkomsten en meerwaarde bij verkoop.

REALIS begeleidt u met veel plezier bij uw zoektocht naar het meest rendabele, veilige en zorgeloze vastgoed.

Ontdek de projecten

Bron: https://www.tijd.be/netto/dossier/luxevastgoed/vastgoedmarkt-is-taaier-dan-gedacht/10053583.html