Wie voor de eerste keer wil investeren in vastgoed, moet heel wat keuzes maken. Investeren in nieuwbouw of in een ouder pand? Sleutel op de deur of renoveren? Met welk vastgoedtype behaalt u nu juist het hoogste rendement, zowel op korte als lange termijn? REALIS vergelijkt bestaand vastgoed met nieuwbouw om de verschillen duidelijk te maken en u als investeerder het leven wat gemakkelijker te maken.

INVESTEREN IN EEN BESTAAND PAND

Oude woningen – lees bouwjaar 1920 tot 1960 – mogen dan wel vaak beschikken over unieke architecturale elementen en de warme sfeer van weleer, toch moet u als investeerder één en ander afwegen voor u overgaat tot een aankoop. Bij een bestaand pand maakt u beter een pessimistische berekening van de kosten dan ze te onderschatten. Bij verbouwingen aan een ouder huis komen (helaas) bijna altijd verrassingen kijken die uw budget negatief beïnvloeden. Asbest, houtwormen, vocht of enkele beglazing, het zijn maar enkele voorbeelden die uw kosten de hoogte injagen en zo uw rendement neerhalen. Hoe u zulke situaties dan wel kan voorkomen? Neem voor de aankoop eens een kijkje met een architect én een aannemer om de renovatiekosten in te schatten. Wilt u alsnog investeren in een bestaand pand? Let er dan zeker op dat het ideaal gelegen is voor uw doelgroep, want de vuistregel blijft ‘locatie, locatie, locatie’.

INVESTEREN IN NIEUWBOUW

U kiest het zekere voor het onzekere en geniet van volgende investeringsvoordelen:

HOOG NETTORENDEMENT

Investeren in nieuwbouw resulteert bijna altijd in een mooi nettorendement. Doorgaans behalen nieuwbouwprojecten 3% nettorendement, maar er zijn ook projecten die tot wel 4,5% of hoger gaan. De maandelijkse huurinkomsten zijn alleszins een mooie, vaste bron van inkomsten.

LAGE RENTEVOETEN

De rentevoeten op hypothecaire leningen zijn vandaag de dag erg laag. Wie tegenwoordig een lening afsluit, doet dit aan een érg gunstig tarief. Dit heeft uiteraard een positief effect op uw vastgoedinvestering. De meeste banken gaan voor nieuwbouwprojecten bovendien net een stapje verder met de tarieven dan voor oudere panden.

CONFORM HUIDIGE WETGEVING

Investeert u in nieuwbouw, dan kunt u er per definitie zeker van zijn dat uw

vastgoed voldoet aan de meest recente bouwvoorschriften. De elektrische en sanitaire installaties, leidingen en buizen zijn volledig conform de huidige regels en veiligheidsvoorschriften, en vrijwaren u in de eerste jaren van grote renovatiewerken en extra kosten. Bovendien is uw appartement direct klaar voor (eigen) gebruik en verhuur.

Investeren in een bestaand pand kan de kosten snel hoog doen oplopen: slijtage aan het sanitair of zelfs een lek zijn hierbij niet uitgesloten. U weet bovendien nooit of alle verhuur- en bouweisen gerespecteerd werden in het verleden. Verhuurt u een pand dat niet aan de conformiteitsregels voldoet? Dan loopt u een groot risico: ontbinding van huurcontract, volledige restitutie van de huurgelden of zelfs een zware boete.

Wist u trouwens dat dakisolatie tegen 2020 verplicht is voor elke huurwoning, net als dubbele beglazing? De nieuwe wetgeving brengt voor bestaande panden extra kosten met zich mee. Kosten die u eenvoudigweg kan vermijden door in nieuwbouw te investeren.

EENVOUD

Investeren in nieuwbouw zorgt voor een goede nachtrust. U hoeft namelijk niet wakker te liggen van administratieve zaken: bij oplevering krijgt u alle essentiële documenten erbij, zoals het postinterventiedossier en het energie-attest

BOUWKWALITEIT & COMFORT

Bij nieuwbouwvastgoed bepaalt u zelf de afwerkingsgraad. Kiest u voor luxe of betaalbare appartementen voor een ruimer huurpubliek? Wat u ook kiest: hedendaagse kwaliteit valt altijd in de smaak, bij een ouder, bestaand pand heeft u die vrijheid niet of in mindere mate.

ZEKERHEID & GEMOEDSRUST

De wet Breyne biedt bescherming voor de bouwer van een huis en de koper van een te bouwen woning (verkoop op plan). Het betreft voornamelijk voorschriften wat betreft duidelijkheid en volledigheid van het contract.

WAARDESTIJGING

Een nieuwbouwappartement stijgt meer en sneller in waarde dan een bestaand pand. Bij een bestaand pand wordt de waardestijging vaak gekenterd door renovatiekosten, wat natuurlijk een spijtige zaak zou zijn voor uw rendement.