Het einde van het academiejaar komt in zicht. En dat wil voor studenten maar één ding zeggen: blokken geblazen! Maar voor diegenen die pas volgend jaar starten met hun hogere studie betekent deze periode dat hun zoektocht naar het perfecte kot gestart is. Een heuse uitdaging, ook voor u als ouder, want een studentenflat is niet goedkoop. Wie maandelijks € 350 neertelt gedurende 5 jaar, komt aan een totaal van wel € 21.000. Niet goedkoop en misschien kunt u dat geld wel beter besteden, niet? Dan is een investering in een studentenflat waarschijnlijk wel iets voor u! Er zijn twee manieren om te investeren in studentenvastgoed: zelf een huis opdelen in studentenkamers of investeren in een (nieuwbouw)project.

Een huis opdelen in studentenwoningen: bezint eer ge begint

Wie verschillende studentenkamers in één huis wil verhuren, moet van de overheid een omgevingsvergunning krijgen die de opdeling in verschillende woonentiteiten toelaat. Daarnaast moet u als eigenaar voldoen aan heel wat normen wat betreft veiligheid, gezondheid en kwaliteit, waaronder:

  • De studentenkamer – zonder keuken/bad – moet een min. oppervlakte van 12 m2 hebben.
  • Per 6 bewoners moet er een toilet zijn.
  • Per 12 m2 vloeroppervlakte moet er 1 m2 glasoppervlakte zijn.
  • De brandveiligheid moet getest en aangetoond worden door een verslag van de brandweer.

Wie enkel zijn eigen kinderen wil laten inwonen, heeft de omgevingsvergunning niet nodig, maar het is wel zo dat u het pand dan niet mag verhuren nadat uw kinderen eruit zijn getrokken. Omgevingsvergunningen zijn taak van het gewest, maar de normen worden door de stad bepaald. U vraagt dus best vooraf bij de bevoegde instanties na welke normen er gelden voor het pand dat u op het oog heeft.

Investeren in een nieuwbouwproject: neem het zeker voor het onzekere

Geen zin om alle voorschriften en normen zelf te gaan controleren, of een (tijdelijke) omgevingsvergunning aan te vragen? Speel dan op zeker en investeer in een flat van een totaalproject. Flats in zo’n project zijn vergund als studentenwoning en worden vaak volledig ingericht en bemeubeld verkocht. Let hierbij best op volgende zaken:

 

  • Is vraag en aanbod uit evenwicht in de studentenstad van het project?
  • Betreft het een nieuwbouwproject?
  • Gebeurt de aankoop in volle eigendom met mogelijkheid tot eigen gebruik?
  • Zijn er fiscale voordelen die het project nog interessanter maken, zoals de vrijstelling van de btw?
  • Kunt u verhuur en beheer overlaten aan een professionele partner?
  • Zijn de flats instapklaar (= onmiddellijke inkomsten)?

REALIS heeft heel wat projecten in o.a. Leuven (Campus Kliniek) en Brussel (Urban Living Ustel & CityKot) die voldoen aan bovenstaande kwaliteitseisen. Ontdek ze bij studentenvastgoed.

Bron: https://www.tijd.be/netto/vastgoed/Wie-een-kot-koopt-moet-de-regels-kennen/10014329?ckc=1&ts=1527777365