Meerwaarde op uw vastgoed? Ontdek onze tips!

Wanneer u vastgoed aankoopt wordt er weleens gesproken over toekomstige meerwaarde. De keuze van uw vastgoed bepaalt in grote mate deze meerwaarde. Welk type vastgoed geeft u de meeste meerwaarde? Hoe kan u het potentieel van de meerwaarde vergroten en hoe kan u die meerwaarde het best inschatten?

De locatie van het vastgoed speelt uiteraard een grote rol voor het meerwaarde potentieel. De toegevoegde waarde van de locatie is steeds afhankelijk van het type vastgoed, maar er zijn wel enkele basiselementen die dienen aanwezig te zijn. Zo gaat u best na of uw investering zich in de nabijheid bevindt van belangrijke voorzieningen zoals het openbaar vervoer, winkels, parken, … Daarnaast is een buurt die opgewaardeerd wordt een groot pluspunt.

Ook de kwaliteit van uw vastgoedinvestering is bepalend voor de toekomstige meerwaarde. Ga voor vastgoed waar er gewerkt wordt met kwalitatieve, duurzame en innovatieve materialen. Bovendien verhuurt een pand gemakkelijker wanneer de afwerking kwalitatief is, wat er ook voor zorgt dat de latere herverkoop van uw investering ook vlotter verloopt.

 

 

Als u rekening houdt met deze aspecten kan u rekenen op een meerwaarde potentieel. Om u te ontdoen van dit huiswerk heeft REALIS het RIS-label in het leven geroepen. Alvorens een project in portefeuille te nemen gaat REALIS na of het vastgoedproject zich bevindt op een slimme locatie, wat de kwaliteitsaspecten zijn, of er een correcte prijs-kwaliteitsverhouding is en of er een mooi nettorendement in zit. Wanneer deze 4 aspecten goed zitten, kan men er vanuit gaan dat u met een REALIS vastgoedproject kan genieten van een groot meerwaarde potentieel.

 

Meerwaarde

Hoe kan u nu best de meerwaarde van uw vastgoed berekenen en inschatten?

Laat u adviseren door REALIS als onafhankelijke speler om een realistische beeld te krijgen op een te verwachten meerwaarde. Wanneer u uw investering wil verkopen, kan u hiermee rekening houden en met een correcte en realistische waarde naar de markt gaan.

De meerwaarde wordt altijd berekend op basis van de naakte aankoopkosten (aankoopprijs zonder kosten). Als u gaat voor REALIS vastgoed kan u rekenen op een jaarlijkse meerwaarde tussen 1,5% en 2,5%1. Dit dankzij de strenge screening aan de hand van het RIS-label.

 

Potentiële meerwaarde berekenen

Waarde pand Geschatte jaarlijkse meerwaarde Waarde na 5 jaar Waarde na 10 jaar
€ 175.000 1,5% + € 13.125 + € 26.250
€ 230.000 1,5% + € 17.250 + € 34.900

Ga na vanaf wanneer het interessant wordt om uw vastgoedinvestering te verkopen. Houd bovendien ook rekening met de mogelijke kosten (aanvraag EPC-attest, keuringen, …) en provisioneer dit bij de analyse van uw vastgoedinvestering .

Staar u niet blind op enkel en alleen de toekomstige meerwaarde van uw vastgoedinvestering. Uw vastgoed rendeert al vanaf de maandelijkse inkomsten. Deze inkomsten zijn minstens even belangrijk bij uw keuze om te investeren in een bepaald pand. Laat u dus steeds goed adviseren over alle aspecten van uw mogelijk vastgoedinvestering, zodat u kan genieten van een maximale opbrengst.  

Interesse om hier meer over te weten te komen?

Vraag advies aan REALIS

 

 

(1) Gemiddelde meerwaarde op basis van projecten uit het verleden en op basis van de evolutie in de vastgoedmarkt.