Wie het vastgoednieuws wat volgt, is het wellicht al opgevallen dat de berichtgeving omtrent erkende assistentiewoningen niet altijd positief is. Volgens sommige berichten zou er zelfs een overschot aan de moderne serviceflats zijn, maar niets is minder waar. De snelheid waarmee Vlaanderen vergrijst, zorgt zelfs voor een heus tekort aan erkende assistentiewoningen. Het probleem berust in de locatie die vaak verkeerd gekozen wordt. Daarnaast denken de toekomstige bewoners dat leven in een assistentiewoning een inperking van hun vrijheid zou betekenen.

Locatie als knelpunt

Ons land vergrijst aan een razendsnel tempo. Er wordt geschat dat over twintig jaar 26% van de bevolking met pensioen is. Een heuse uitdaging voor economie en maatschappij, maar ook voor de woningmarkt. Maar hoe komt het dan dat er zoveel assistentiewoningen leegstaan? De oorzaak is in de eerste plaats te zoeken bij de locatie van de vastgoedprojecten. Er worden nog te veel assistentiewoningen in de stad en aan de kust gebouwd, terwijl de vraag eigenlijk veel groter is in randgemeenten en op het platteland. Stad- en kustbewoners wonen vaak al in een comfortabel appartement met alles dichtbij. Bijgevolg zien zij de nood niet om naar een erkende assistentiewoning te verhuizen en wachten zij vaker tot de zorgvraag zo hoog is dat zij direct hun intrek nemen in een rusthuis.

Speel op zeker

Wilt u zeker zijn van uw investering? Dan investeert u beter in een assistentiewoning in de dorpskernen en meer landelijke gebieden, waar er een groter aantal open bebouwingen en villa’s is. Op termijn gaan die bewoners namelijk op zoek naar een kleinere woning met minder onderhoud, meer faciliteiten op wandelafstand en zorgservices waar nodig. Een erkende assistentiewoning biedt hier de juiste oplossing!

REALIS werkt doortastend

Om leegstand en overbouw te verhinderen, riep REALIS het RIS-label in het leven, een kwaliteitslabel dat aangeeft dat een project grondig gescreend werd op onder andere locatie en kwaliteit van woning én zorg. Op die manier selecteert REALIS enkel projecten die gegarandeerd erkend worden en dus een fiscaal voordeel opleveren, waaronder de vrijstelling van de onroerende voorheffing en een verlaagd btw-tarief van 12% in plaats van 21%.

Meer weten over de erkende assistentiewoningen van REALIS?

Meer informatie

Bron: https://trends.knack.be/economie/immo/wij-bouwen-niet-te-veel-assistentiewoningen-we-bouwen-ze-op-de-verkeerde-plek/article-opinion-1191453.html