In de meeste studentensteden is er elk jaar een nijpend tekort aan kwaliteitsvol studentenvastgoed. En u zou er misschien niet direct aan denken, maar studentenflats zijn een meer dan interessante investering voor particuliere investeerders. REALIS somt de voordelen even voor u op:

LAAGDREMPELIGE INVESTERING

Het geld dat u voor een investering in studentenvastgoed nodig heeft, is relatief weinig. De gemiddelde aankoopsom van een studentenflat ligt beduidend lager dan die van andere, klassiekere vastgoedinvesteringen. Bovendien is het risico veel lager. Zeker wanneer u investeert in nieuwbouwprojecten zijn studentenflats een veilige optie.

FINANCIEEL VOORDELIG

Studeren uw kinderen nog of starten ze binnenkort hun academische carrière? Dan is de investering nog interessanter. U spaart immers een grote jaarlijkse kost aan huurgelden uit. En nadat de kinderen afgestudeerd zijn, geniet u – afhankelijk van de locatie – van een jaarlijks stijgende meerwaarde bovenop de maandelijkse huurinkomsten.

HOOG RENDEMENT

Een investering in studentenvastgoed biedt vaak een nettorendement dat hoger ligt dan bij de verhuur van een normale woning. Afhankelijk van het type studentenkamer en de locatie kan het rendement hoog oplopen. Bevindt de studentenwoning zich in een nieuwbouwcomplex, loopt u bovendien minder investeringsrisico, aangezien alle moderne voorzieningen aanwezig zijn en u dus niet moet investeren in renovatie. Uw rendement ligt dan vanaf het begin dus hoger dan wanneer u investeert in een oudere woning waar nog extra geld en werk ingestopt moet worden.

GUNSTIGE LIGGING

De ligging van studentenstudio’s en studentenkamers is ontzettend belangrijk. Hoe dichter bij de faculteit, het openbaar vervoer, de winkels en sport en recreatie, hoe populairder uw vastgoed zal zijn. Bovendien is er veel meer vraag naar centrale studentenflats en kunt u dus ook de huurprijs net iets hoger zetten. Maar het is niet omdat een studentenwoningproject iets meer aan de stadsrand of buiten het centrum ligt, dat dit de facto minder gunstig is. Alles hangt af van allerlei factoren die op het eerste zicht misschien minder zichtbaar of voor de hand liggend zijn.

ZEKERHEID HUURINKOMSTEN

Het aantal studenten dat op kot gaat in grote studentensteden als Leuven en Brussel steeg de afgelopen jaren aanzienlijk. Ondertussen is het aandeel studerende jongen dat hun thuis vond in deze steden tegenover gedomicilieerde inwoners aanzienlijk. Veel jongeren willen sneller zelfstandig wonen en gaan omwille van de voordelen liever op kot dan te pendelen. Daardoor overtreft de vraag naar kwalitatieve en betaalbare studentenwoningen vandaag de dag vaak het aanbod. Met een dergelijke investering bent u zeker van uw maandelijks rendement. Sommige investeringen bieden zelfs gedurende een vastgelegde periode van enkele jaren een vast rendement d.m.v. een (ver)huurgarantie. Zo bent u alvast gedurende een lange periode zeker van inkomsten. Wanbetaling komt bovendien zelden voor, aangezien de ouders van studenten over het algemeen correct en tijdig betalen.

BEHEER UIT HANDEN

In tegenstelling tot een huis of appartement waarbij u zelf instaat voor het onderhoud en beheer, worden grotere studentenvastgoedprojecten vaak beheerd door professionele instanties. Zo’n instantie zorgt vaak zelfs voor het innen van de huur, zodat u volledig zorgeloos kunt genieten van uw investering.

STIJGENDE VRAAG GROTERE PROJECTEN

Studenten van nu hechten meer en meer belang aan gemeenschap en samenhorigheid. Net zoals veel jonge werknemers zien we ook dat studenten alsmaar vaker een huis of appartement delen. Uiteraard drukt dit de woonkost, maar jongeren kiezen hier ook voor vanwege het sociale aspect. Dat blijkt ook uit de populariteit van collectieve studieplaatsen in bibliotheken en op campussen. Studentenvastgoedprojecten waarbij er voldoende gemeenschappelijke ruimtes zijn zoals een gemeenschappelijke tuin of koer, eetzaal of recreatie- en studieruimtes winnen daarom enorm aan populariteit de laatste jaren. Ook buitenlandse studenten verkiezen vaker deze optie, aangezien zij toekomen in een stad waar ze vaak nog niemand kennen.