Waarom het nu het moment is om te lenen
Waarom het nu het moment is om te lenen

Eén ding is zeker: wie nu een lening afsluit, doet dat spotgoedkoop. Ook voor wie minder middelen heeft, is dit hét moment om te investeren in vastgoed. Wie aanwezig was op de REALIS Academy ontdekte er al heel wat meer over. Kon u er helaas niet bij zijn? REALIS geeft met veel plezier meer uitleg over de lage rente en geeft alvast een inschatting van hoe lang u hier als investeerder of koper van kan genieten.

ECB laat lage rente ongemoeid

Begin januari besloot de ECB om de rentetarieven te handhaven op de huidige (lage) niveaus. De keuze om de rente niet op te krikken, en de herfinancieringsrente bijvoorbeeld op nul procentpunt te laten, zou de inflatie onder twee procent moeten houden. De tarieven zullen volgens het besluit van de ECB zeker tot na de zomer van 2019 op dit niveau blijven.

Hypothecaire kredieten opnieuw goedkoper

De beslissing van de ECB (European Central Bank) heeft natuurlijk alles te maken met de economische situatie. Vastgoedinvesteerders kunnen voordeel halen uit de huidige situatie. De langetermijnrente is namelijk de eerste maanden van 2019 nóg gedaald. In de week van 18 maart vond er dan weer een dip plaats op de beurzen, waardoor investeerders al snel veiligere havens voor hun geld opzochten. Het gevolg? Vastgoedinvesteringen worden nóg interessanter.

Dat is goed nieuws voor wie een hypothecaire lening aangaat, het is namelijk de langetermijnrente die de tarieven van de hypothecaire kredieten bepaalt. De banken zullen de komende dagen en weken hun tarieven dus wel moeten verlagen. Wie vandaag 150.000 euro leent op 20 jaar, betaalt een gemiddelde rente tussen 1,5 en 1,9%. Ook al zal die rente verder dalen, het diepterecord van 2016 wordt nog niet gebroken. Of de trend zal aanhouden, valt moeilijk in te schatten. De langetermijnrente zal wellicht na de zomer opnieuw klimmen.

Wenst u op de hoogte te blijven van de lezingen en studiedagen van REALIS Academy?

Bezoek de website