Hoe kiest u nu het juiste hotel uit om in te investeren? Kiest u voor een grote, bekende hotelketen of eerder een vernieuwend concept op een interessante locatie? Ook elementen als emotie en prestige spelen bij de keuze vaak een rol. Een lage prijs kan een project aantrekkelijk maken, maar is natuurlijk geen indicatie voor een goede investering. Wie op zoek is naar een rendabele investering in hotelvastgoed, moet rekening houden met verschillende factoren. Met deze checklist kan u snel beoordelen of een hotelvastgoedproject interessant is.

LOCATIE ALS BASIS

De locatie van het hotel waarin u investeert bepaalt natuurlijk in sterke mate het rendement van uw investering. Zet de stad stevig in op toerisme? Dan lokt dat natuurlijk meer bezoekers. Ligt de stad dan ook nog eens dicht bij belangrijke invalswegen, het openbaar vervoer en de luchthaven, dan kunnen er meer internationale gasten verleid worden tot een verblijf in het hotel. Een hotel dat focust op meerdere doelgroepen is een meerwaarde. Bepaalde accommodaties – denk maar aan hotelvastgoed in Brussel – kunnen op weekdagen vooral zakenmensen aantrekken en in het weekend toeristen ontvangen. Een hotel dat hier extra op inspeelt met bijvoorbeeld vergaderruimtes, fitnesscentra… levert hogere rendementen op.

Hoe meer kamers er bezet zijn in het hotel, hoe hoger het rendement. De bezettingsgraad in Vlaanderen was in 2016 ongeveer 75% in de meeste toeristische steden. Denk maar aan Gent, Brussel, Brugge, Oostende, Antwerpen… Maar ook Leuven en Mechelen doen het erg goed en trekken alsmaar meer toeristen aan. Denk dus zeker goed na over de locatie van uw vastgoedinvestering. Hou ook de opkomende toeristische steden in de gaten, de prijzen vallen er erg goed mee én er zijn bijzonder mooie vooruitzichten.

Start niet direct met een investering in het buitenland, zeker als u nog geen ervaring heeft met hotelvastgoed. Start in eigen land met een erkende vastgoedspecialist en laat u goed informeren. In buitenland gelden er vaak andere regels, let dus goed op als u uw investeringsverhaal over de grens neemt.

EEN PROFESSIONELE UITBATER MET KNOWHOW

Om een investering te laten renderen is kennis van de hotelwereld onmisbaar. Een goede ondernemende partner die de markt door en door kent is daarbij een must. Bij hotelvastgoed investeert u in een deel van de hotelonderneming, en dus is het beheer van het hotel bepalend voor het succes. De inrichting, uitstraling en service bepalen de aantrekkingskracht t.o.v. toeristen enerzijds en het rendement voor investeerders anderzijds. Let zeker ook op de eventuele beheerskosten. Deze liggen vaak hoger dan bij ander commercieel vastgoed. Kijk uit naar een project waar geen of toch weinig kosten aangerekend worden.

RISICO OF ZEKERHEID?

Bij veel hotelvastgoedprojecten hangt het inkomen af van de bezettingsgraad en worden er geen garanties gegeven met betrekking tot de minimumbezettingsgraad of het exploitatieresultaat. Als er geen gasten in het hotel verblijven, brengt uw investering in dat geval weinig of niets op. Zoek daarom projecten met promotoren die (ver)huurgaranties waarborgen, onafhankelijk van de bezettingsgraad. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en bent u zeker van de opbrengst van uw investering.

ER EVEN TUSSENUIT?

Investeren in een hotelkamer is niet hetzelfde als investeren in een tweede woning zoals een appartement aan zee. U kunt er namelijk niet zomaar logeren wanneer u dat wenst. Bepaalde uitbaters voorzien wel een aantal dagen per jaar voor eigenaars die willen logeren in hun hotelkamer. Elk contract is anders dus ga dit even na als u zelf wil genieten van uw investering en ze wenst te gebruiken als vakantieverblijf of voor een weekendje weg.

EIGENAAR VS ERFPACHT

In veel gevallen bent u geen mede-eigenaar van de grond zelf waarop het hotel gelegen is. Het gaat dan om erfpacht. Vraag zeker na of u 100% eigenaar wordt van de hotelkamer én de grond, want dat is interessanter.