Waar oudere appartementen afnemen in waarde, scheren nieuwbouwprojecten hoge toppen. Het blijft verstandig om een ‘klassiek’ appartement aan uw investeringsportefeuille toe te voegen, maar dan wel één dat gekozen is volgens de regels van de kunst. Maar waarom zou u investeren in een appartement en niet in een huis? En wat zijn de voordelen van nieuwbouw?

Investeren in een appartement: het verhaal van vraag en aanbod

Volgens statistieken van het Federaal Planbureau zijn er alsmaar meer singles, en dan vooral in de grootsteden (Antwerpen, Brussel, Leuven, Mechelen…). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vraag naar één- en tweeslaapkamerappartementen blijft stijgen en het evenwicht tussen vraag en aanbod zoek is. Een onderzoek van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) toonde dan weer aan dat er over enkele jaren een verschuiving zal zijn van open bebouwing naar appartementsgebouwen en dat Belgen langer zullen huren. De prijs van gronden en materialen blijft namelijk stijgen, waardoor mensen vaker en langer op de huurmarkt blijven. Als investeerder doet u er dus zeker goed aan om te investeren in een appartement.

Een appartement is bovendien een goedkopere investering dan een huis. En ook voor de huurder is een appartement een zuinige woonoplossing: appartementen zijn vaak compact en daardoor energiezuiniger en kostenefficiënter. Een appartement zal het uiteraard enkel goed doen als het goed gelegen is. De locatie bepaalt namelijk grotendeels de marktwaarde van het appartement. Investeert u in een appartement in het stadscentrum of aan de stadsrand, bent u zeker van een voltreffer. Zowel jonge gezinnen als senioren – beiden stabiele huurders – hechten namelijk veel belang aan bereikbaarheid. Bovendien kunt u de huurprijs net iets hoger leggen wanneer het appartement goed bereikbaar is. Zo is uw investering dus nog rendabeler.