Woonbonus

 

Kom te weten hoe u als investeerder wél nog kan genieten van de woonbonus.

 

Wat moet u weten over de veranderingen betreffende de woonbonus? De afschaffing van de woonbonus verontrustte enkele weken de gemoederen bij heel wat Belgen. Vanaf 2020 genieten kopers van een gezinswoning niet meer van een fiscaal voordeel. Maar er is wél goed nieuws voor wie leent voor investeringsvastgoed of een tweede verblijf.

Afschaffing van de woonbonus voor eigen woning

De woonbonus voor eigen woning is niet langer geldig vanaf 1 januari 2020. Wie dus volgend jaar een gezinswoning aankoopt, zal dit voelen in zijn portemonnee. Het verlies wordt wel voor een stuk gecompenseerd door de verlaging van de registratierechten. Dit weegt helaas niet op tegen de afschaffing van de woonbonus op lange termijn. Een alleenstaande verliest door de beslissing op 25 jaar tijd gemiddeld 17.000 euro, een koppel verliest in totaal bijna 37.000 euro.

 

Investeringsvastgoed of een tweede woning

Voor een investeringsvastgoed en tweede verblijf blijft er wel een belastingvoordeel bestaan, dit wordt ook wel de “federale woonbonus” (belastingvermindering voor langetermijnsparen) genoemd. Het gaat om maximaal €693 euro korting op de personenbelasting, die elk jaar terugkomt zolang de lening loopt.

De registratierechten voor een investeringsvastgoed blijft staan op 10%. Maar zelfs met die registratierechten is de aankoop van investeringsvastgoed in sommige gevallen voordeliger. De federale woonbonus levert in het geval van een koppel met een klassieke lening over twintig jaar een totaal voordeel van ruim 25.000 euro op. Met andere woorden, leningen voor tweede verblijven en investeringsvastgoed zijn fiscaal voordeliger.

Conclusie: Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus, maar voor investeringsvastgoed wél. De bizarre situatie ontstaat omdat investeringsvastgoed federale materie is. En daardoor kan straks investeringsvastgoed of een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Investeren in vastgoed blijft dus fiscaal voordelig en is bovendien hét alternatief om uw spaargeld te laten renderen. Bent u op zoek naar een (nieuwe) vastgoedinvestering? Dan bent u bij REALIS aan het goede adres. Bij de REALIS-projecten investeert u steeds in rentabiliteit, veiligheid en zorgeloosheid.

 

Ontdek de projecten van REALIS

 

 

 

Bronnen: https://www.tijd.be/netto/vastgoed/De-fiscale-verschillen-tussen-uw-gezinswoning-en-uw-investeringsvastgoed/10171355?utm_campaign=IMMO&utm_medium=email&adhOrigin=nbImmo&utm_source=SIM https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/30/woonbonus-registratierechten/ https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/03/lening-tweede-woning/ https://www.demorgen.be/nieuws/geen-woonbonus-op-eerste-woning-wel-nog-op-tweede~baa61797/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F https://www.hln.be/nieuws/binnenland/geen-woonbonus-op-eerste-woning-wel-nog-op-tweede~aaa61797/