Heel wat Vlaamse studenten krijgen maandelijks een bedrag van hun ouders. Hiervan gebruiken ze een deel voor de huur, een deel om van te leven. Zo helpen ouders hun student op financieel vlak een pak vooruit, maar eigenlijk kan het nog veel beter. Wilt u uw kind goed huisvesten tijdens zijn studie, maar er zelf ook iets aan overhouden? Dan is het misschien een goed idee om een studentenkamer te kopen. Uiteraard hoeft u geen ouder van een student te zijn om te kunnen investeren in studentenvastgoed. Het is namelijk ook voor investeerders een uitgelezen opportuniteit om hun portefeuille te diversifiëren.

De studentenvastgoedmarkt is een markt die voortdurend in beweging is. Zo zijn huurprijzen van studentenflats sterk onderworpen aan de verhouding tussen vraag en aanbod, een factor die van jaar tot jaar snel verandert. Wanneer u investeert in studentenkamers of –studio’s is het dan ook aangewezen om te kiezen voor (ver)nieuwbouwprojecten. Die bieden namelijk heel wat voordelen:

  • Er komen alsmaar strengere kwaliteits-, (brand)veiligheid- en gezondheidsnormen. Het verschil met pakweg 20 jaar geleden is enorm. Mocht u een oudere studentenflat kopen, houdt u best rekening met de huidige kwaliteitseisen en de kosten voor de nodige renovatiewerken. Bovendien nemen oudere appartementen – ook al gaat u over tot renovatie – sneller af in waarde dan nieuwbouwprojecten.
  • Ouders en hun studerende kinderen hebben alsmaar meer eisen als het aankomt op comfort en kwaliteit. De klassieke studentenkamers in huizen waar de sanitaire voorschriften en de brandveiligheidsnormen niet zo strikt genomen worden, zijn ondertussen lang vergane glorie en heel wat minder populair. Zij staan vaak lang te huur en vinden soms zelfs geen huurder. Er is een grote vraag naar nieuwbouwflats, waardoor u relatief zeker bent van een huurder.
  • Het nettorendement ligt hoger bij nieuwbouwprojecten dan bij oudere studentenflats. Kiest u voor luxestudentenkamers, dan gaat u nog wat verder en kunt u een nog hoger nettorendement behalen.