Wie op het punt staat om (voor de eerste keer) in vastgoed te investeren, kan wel eens het overzicht verliezen. Nieuwbouw of bestaand vastgoed? In de stad of daarbuiten? Is 5% brutorendement veel of weinig? En wat houdt u daar nu netto aan over? REALIS scheidt het kaf van het koren en geeft tekst en uitleg.

Kiezen is niet altijd verliezen

Heeft u uw perfecte vastgoedinvestering al gevonden of twijfelt u nog? Wanneer men investeert om het pand vervolgens op de huurmarkt te lanceren, zijn er enkele gouden regels die u een hoger rendement opleveren.

  • Nieuwbouw
    Speel op zeker en investeer in een nieuwbouwwoning. Zo hoeft u zich niet in te laden met (dure) renovaties die uw rendement doen slinken én kunt u een hogere huur vragen. Bij nieuwbouw kunt u overigens rekenen op een ruime wettelijke bescherming: een tienjarige aansprakelijkheid en (in bepaalde gevallen) de Wet-Breyne.
  • Locatie
    Of uw vastgoed al dan niet een succesverhaal wordt, hangt in grote mate af van de locatie. Huurprijzen en bezettingsgraad - en dus ook het succes van uw investering - zijn namelijk volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Kiest u voor vastgoed in de stad, kunt u meer vragen dan in de randgemeenten of op het platteland. Bovendien is het leegstandsriciso in steden veel lager, wat uw rendement alleen doet stijgen.
  • Doelgroep
    Houd altijd rekening met vraag en aanbod en speel hier op in. Met een klassiek tweeslaapkamerappartement zal u over het algemeen meer succes oogsten. Stem uw investering dus af op een breed doelpubliek en de actuele noden om leegstand te voorkomen.

Een andere manier om uw rendement te verhogen, is op zoek te gaan naar het gat in de vastgoedmarkt. Zo is er in Brussel bijvoorbeeld een toenemende vraag naar kwaliteitsvolle studentenflats door het stijgende aantal studenten. Tegelijkertijd stijgt in steden en gemeenten de vraag naar erkende assistentiewoningen door de toenemende vergrijzing. Generatiegericht investeren, een succesformule!

Bruto vs. netto: wees realistisch

Het brutorendement van uw vastgoedinvestering mag dan wel hoog liggen, dat wil niet automatisch zeggen dat u aan het einde van de rit een mooi nettorendement overhoudt. Het brutorendement berekent u door aankoopprijs, registratiebelasting of btw, notariskosten en eventuele renovatiewerken op te tellen. Vervolgens kijkt u hoeveel huur u jaarlijks verdient aan het pand. Door de jaarhuur te delen door de kost, komt u aan een cijfer dat u gemakkelijk kunt omzetten naar een percentage.

Bv. € 12.000 huur / € 250.000 kosten = 0,048 = 4,8 % brutorendement>/p>

Om tot slot uw nettorendement te weten te komen, moet u eigenlijk alle bijkomende jaarlijkse kosten bij de kosten tellen en in verhouding stellen met de huur, zoals de bovenstaande berekening. Er zijn namelijk heel wat zaken die uw rendement nog beïnvloeden:

  1. Belastingen: personenbelasting en onroerende voorheffing
  2. Onderhoud: dagelijks onderhoud, herstellingen, reparaties...
  3. Beheer: ongeveer 8 à 10% van de huurprijs
  4. Leegstand
  5. Evolutie vastgoedprijzen

Ga vóór u investeert dus altijd even na hoe het nettorendement berekend werd. Zo komt u niet voor verrassingen te staan eens de balans opgemaakt wordt. Heeft u vragen over de berekening van het nettorendement bij een REALIS-project? Aarzel dan niet om één van de projectspecialisten te contacteren via contact@realis.be of bel gratis naar 0800 92 000.

Bron: https://www.tijd.be/nieuws/archief/stap-3-staar-u-niet-blind-op-het-brutorendement/10032797.html