Begin juli zakte de Belgische langetermijnrente voor de eerste keer in de geschiedenis naar -0,026%. Persagentschap Bloomberg geeft aan dat de negatieve trend zich ook voordoet in buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland en wat verder in Finland en Oostenrijk. Maar is een negatieve rente nu eigenlijk goed nieuws voor de vastgoedinvesteerder?

Goed nieuws voor wie geld leent

Het is niets nieuws, de lage rente. Maar waar ze ooit nog hoge toppen scheerde, zit ze vandaag in een historisch laag dal. Vorig jaar stond de Belgische langtermijnrente nog op 1%, toen ook al historisch laag, en sindsdien is ze pijlsnel naar beneden gezakt. Waar we begin juni nog 0,2% noteerden, werd de grens van 0,1% in het midden van juni reeds gesloopt. Voor het eerst in tien jaar tijd noteerden we dan begin juli een negatieve rente.

Het zijn cijfers die misschien niet zo positief klinken, maar investeerders hebben er vast heel wat baat bij. Wie nu geld leent om te investeren in vastgoed, moet heel wat minder rente betalen dan voordien. Met een hypotheekrente aan 1,22% staat ook deze op een historisch dieptepunt en is er een gunstig investeringsklimaat. Natuurlijk wordt hierbij ook een veiligheidsmarge ingerekend door de Nationale Bank, want de kans dat het tij keert zit er ook nog steeds in. Nu investeren is dus de boodschap!

Slecht nieuws voor de spaarders

De rente op spaargelden wordt voornamelijk bepaald door de rente op korte en halflange termijn en minder door de langetermijnrente. Het is bovendien enkel dankzij de wettelijke restrictie van 0,11% dat het percentage voor de spaarrente niet dieper zakt. Zolang de depositorente voor de banken niet opgetrokken wordt (door de ECB), zullen banken dan ook niet geneigd zijn om de spaarrente op te trekken.

Uw spaargeld wél laten renderen?

Investeer in vastgoed en ontdek de projecten van REALIS.

Ontdek de projecten