De trends op de vastgoedmarkt voorspellen het succes van uw investering, dat is altijd zo. En hoewel we bij REALIS geen glazen bol hebben, kunnen we op basis van demografische onderzoeken en peilingen toch heel wat tendensen in de vastgoedwereld voorspellen. Ook dit jaar blijven vastgoedinvesteringen rendabel. Wij sommen 8 onderbouwde redenen op om uw kapitaal in vastgoed te investeren.

1. Vastgoed is waardevast
De inflatie zou dit jaar dalen van 2,1% naar 1,7% en zou gepaard gaan met een stijging van de woningprijzen in gelijke mate. Enkel een plotse stijging van de rente kan in deze trend verandering brengen, maar dat zit er niet direct aan te komen (zie verder). Hierdoor blijft vastgoed eenzelfde waarde hebben. Tel daarbij de meerwaarde en je merkt al snel dat vastgoed één van de interessantere producten op de investeringsmarkt is, zeker wanneer je het vastgoed verhuurt en dus ook maandelijkse huurinkomsten binnenrijft.

2. Rente blijft laag
Een lage rente brengt goedkope leningen met zich mee, en dat is meer dan voordelig voor wie wil lenen bij de bank. Hoewel er in de toekomst wel een stijging van de rente zit aan te komen, blijft lenen in 2018 mogelijk onder 2%. In 2019 zal dit waarschijnlijk niet meer kunnen.

3. Economie draait goed
De Nationale Bank voorspelt voor 2018 een economische groei van 1,7%, en dat is goed nieuws voor de vastgoedmarkt. De toename van het beschikbaar inkomen en het hogere vertrouwen van de consument zorgt voor een gunstig milieu voor investeerders.

4. Implosie van de vastgoedmarkt is onmogelijk
Vastgoed is in België niet zo goedkoop meer. Dat is duidelijk. Maar de overwaarderingen van vastgoed waar zovelen over spreken, moet men ietwat relativeren. De prijzen van het Belgische vastgoed zullen dan ook niet direct gaan dalen, integendeel. Verwacht wordt dat de prijzen zelfs lichtjes zouden toenemen. Opvallend hierbij is dat de prijsstijging bij bouwgrond hoger zou zijn dan de stijging bij huizen en appartementen.

5. Inspelen op demografische trends blijkt alsmaar interessanter
Het inwonersaantal in België neemt toe, voornamelijk in de grootsteden komen er alsmaar meer mensen wonen. In steden zoals Antwerpen en Brussel zorgt die stijging ervoor dat de vastgoedmarkt er op volle toeren blijft draaien. Er zijn alsmaar meer kleine gezinnen, waardoor de vraag naar compacte woningen blijft toenemen. Tegelijkertijd zorgt de vergrijzing ervoor dat er heel wat 65-plussers op zoek zijn naar een aangepaste woning, iets wat dan weer in het voordeel van de zorgvastgoedinvesteerders speelt.

6. Grootsteden blijven investering waard
Antwerpen, Brussel, Leuven... Het blijven steden waar vastgoed het investeren waard blijft. Zowel studentenvastgoed, residentiële panden als gezinswoningen blijven het er goed doen. Reken daar de verwachte stijging van het aantal inwoners bij en men beseft al snel dat vastgoed in een grootstad het gouden ei in de investeringsmand is.

7. Huurmarkt zit in de lift
Voornamelijk in Vlaanderen is de huurmarkt in volle groei en zullen de huurprijzen de inflatie wellicht overstijgen. Men ziet alsmaar meer mensen die willen huren, ook wanneer ze in staat zijn om te kopen. Verhuurders maken zich wel toenemend zorgen om de veiligheid en het onderhoud van hun panden. Zij vrezen vaak dat de huurders niet zo respectvol zullen omgaan met het pand. Een mogelijke oplossing hiervoor is om verhuur en beheer over te laten aan een professionele instantie. In heel wat nieuwbouwprojecten wordt dit tegenwoordig aangeboden.

8. Nieuwbouwvastgoed biedt talloze garanties
Wie kiest om te investeren in vastgoed, lijkt alsmaar meer baat te hebben bij nieuwbouw. Het wordt namelijk alsmaar moeilijker om oude huizen en appartementen te renoveren door de strenge wettelijke vereisten voor de verhuurmarkt en bijgevolg hoge renovatiekosten. Nieuwbouw wint dus zeker aan populariteit, en zal dat in de komende jaren blijven doen, voornamelijk voor investeerders. Zij willen hun pand zo snel mogelijk op de huurmarkt lanceren en dus geen tijd – en geld – stoppen in zware en dure renovaties.

Bron: https://www.tijd.be/netto/dossier/vastgoedgids2018/11-redenen-waarom-vastgoed-ook-in-2018-interessant-blijft/9985658